UTM – какви са те и каква роля играят в компютърната сигурност?

U

Унифицираното управление на заплахите (UTM) е термин, все още чужд за много хора, дори за тези, които се интересуват от компютри, и дори за много работещи в бранша, но това със сигурност ще се промени в близко бъдеще.

UTM устройство е следващата еволюция на традиционната защитна стена.

Повечето от нас имат защитна стена, независимо дали я знаем или не, вградена в модема, който използваме за връзка с нашия доставчик на интернет услуги (ISP). Основната му функция е да предотврати навлизането на външен трафик в нашето частно пространство чрез затваряне на “портове”, които не се използват. Мислете за това като за стена между вас и интернет, която предотвратява каквото и да било да стигне до вашия компютър. Проблемът е, че ИСКАМЕ някои неща, за да стигнем до нашия компютър – трафик по имейл, уеб трафик и т.н. За да позволим трафика, който искаме да пуснем, пробиваме дупка в стената специално за този тип трафик. Тези дупки се наричат ​​портове. Като цяло ние сме много по-сигурни със защитна стена, отколкото без такава, но все пак отворените портове представляват потенциални уязвимости, които не могат да се използват.

Унифицираните устройства за управление на заплахите комбинират функциите на защитна стена с антивирусно решение на стероиди. Портовете все още са отворени, за да позволят трафикът, който трябва да влезем, за да продължи около деня си, но всеки пакет трафик, който преминава през UTM, се интелигентно сканира за вируси, злонамерен софтуер, спам и неподходящо съдържание. Те също така предоставят усъвършенствани услуги за откриване / предотвратяване на проникване.

Съвсем наскоро UTM устройствата започнаха да предлагат и услуги за предотвратяване на загуба на данни. С DLP можете да посочите данни, които са частни, или вашата интелектуална собственост и това ще попречи на тези данни да напускат мрежата, без да е казал конкретно. Това може да се разшири до автоматизирани услуги, които следят за неща като данни за кредитни карти, за да ви предпазят от кражба на данни и лични данни.

Основният пазар за UTM устройства е малкият и среден корпоративен сектор, поради разходите, свързани с закупуването и поддръжката на устройствата (наред с цената на самото устройство, се заплаща годишна такса за поддържане на дефинициите за филтриране, подобно към абонаментното плащане за вашия антивирусен софтуер), но наскоро доставчиците започнаха да разработват решения за пазара SOHO (Small Office / Home Office) и с нарастването на продължаващата заплаха от Ransomware е само въпрос на време, докато опциите са налични за пазара на домашни потребители.

Важно е да се отбележи обаче, че докато UTM устройствата осигуряват огромен скок в компютърната защита, те не се препоръчват като заместител на традиционния антивирусен софтуер, а по-скоро като допълнение към него. UTM ви предпазват само от външни заплахи и сканират само трафик в движение. Ако вашият син, дъщеря или друга значима страна донесе у дома вирусен филм на палеца и го включи, ще искате този AV софтуер!

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta