Разрешаване на грешки на драйвер за протокол за Citrix

Р

Когато клиент-потребител се опита да се свърже с публикувано от Citrix приложение, понякога получава съобщение за грешка “Не може да се свърже с приложението. Грешка на драйвера на протокола Citrix.”

Има много причини, поради които може да получите тази грешка. В тази статия обяснявам как можете да разследвате и в крайна сметка да разрешите проблема, като изпълните серия от стъпки.

Най-честата причина за получаване на тази грешка е, че сървърът е паднал.

Проверете всички сървъри в публикуваното приложение. Можете ли да пингнете всички сървъри? Ако отговорът е да, можете ли да RDP към всички сървъри? Ако между клиента и сървъра има защитна стена, проверете регистрационните файлове на защитната стена, за да видите дали някакви връзки са блокирани.

Ако на клиента или на сървъра работи софтуерна защитна стена, деактивирайте софтуерната защитна стена, за да видите дали това разрешава проблема.

Вижте дали телнете от клиента към всеки сървър на порт 1494. Ако не, рестартирайте сървъра. Ако това не работи, пресъздайте слушателя на сървъра.

Следващата стъпка е да проверите в eventvwr (преглед на журнали на събития) на всички сървъри в публикуваното приложение. Можете ли да видите регистрационни файлове, в които се казва, че има проблем със лицензния сървър на Citrix, като идентификатори на събития 1004 или 1003? Ако да, вижте статията на Citrix CTX564283, за да отстраните тези грешки.

Ако се изпълнява „надеждност на сесията“ (Common Gateway Protocol или CGP), деактивирайте я и опитайте да се свържете отново. Ако можете да се свържете след деактивиране на надеждността на сесията, разберете каква надеждност на сесията на порта на защитната стена използва от конзолата Citrix и се уверете, че портът на защитната стена е отворен между клиента и сървъра. Отново можете да telnet към този порт от клиента към сървъра.

Ако се свързвате чрез http (уеб интерфейс или http протокол в an.ica файл), опитайте да деактивирате всеки интернет прокси сървър, който може да сте конфигурирали в настройките на Internet Explorer. Също така се уверете, че не е избрано „Автоматично откриване на настройки“ от IE> Инструменти> Опции за интернет> Раздел Връзки> Настройки на LAN> Автоматично откриване на настройки.

Проблемът може да е проблем с потребителския профил на Windows.

Влезте в клиентската машина с различен потребителски идентификатор и опитайте да се свържете с публикуваното приложение Citrix. Ако можете да се свържете, проблемът трябва да е свързан с профила на Windows. Ако не можете да се свържете, най-вероятно има проблем с клиентската машина.

Актуализирайте клиентската версия на Citrix. Отидете в раздела за изтегляне на Citrix и изтеглете и инсталирайте най-новия приемник на Citrix за вашата машина. Ако използвате an.ica файл, отворете файла с бележник и потърсете реда, който казва ProxyType = Auto и променете това на ProxyType = None.

След това можете да опитате да рестартирате всички сървъри в публикуваното приложение Citrix.

Също така би било добре да стартирате актуализации на Microsoft Windows, за да инсталирате най-новия сервизен пакет и актуални корекции за вашата операционна система Microsoft. Уверете се също, че сте изтеглили и инсталирали най-новите актуални корекции на Citrix. (Какво представлява актуална корекция? Иначе известна като актуализация на Quick Fix Engineering (QFE), тя представлява единичен кумулативен пакет, съдържащ поредица от файлове, използвани за справяне с определен проблем в софтуерен продукт – онези досадни програмни грешки.)

И накрая, ако нищо друго не е помогнало в опита ви да разрешите грешката на драйвера на вашия протокол Citrix, инсталирайте най-новите сервизни пакети и актуални корекции на Microsoft на клиента. Ако това не успее, можете да опитате да преинсталирате Windows и да се опитате да се свържете с публикуваното приложение от прясно инсталирана операционна система.

Късмет!

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta