Премахнете Personal Antivirus

П

Personal Antivirus е троянски кон под формата на подвеждащо приложение. Писателите на вируси често прикриват злонамерения си код в друга, на пръв поглед невинна, софтуерна програма. Когато потребител посети заразена уеб страница, кодът автоматично се изтегля на компютъра на нищо неподозиращия посетител. Това е това, което е известно като изтегляне с диск. Не е необходимо действие от страна на уеб сърфиста, за да се зарази.

Казва се също, че личният антивирус е плашен софтуер или измамен софтуер. Потребителят на компютъра веднага ще разбере кога е заразила вируса, защото ще се появи голямо изскачащо поле, което я предупреждава за предполагаем проблем с компютъра. „Компютърът ви има вирус“ или някаква фраза в този смисъл ще мига и анимираните икони изглежда ще извършват сканиране на вируси на вашата система. В действителност това е само хитрост, за да накарате потребителя да въведе информация за кредитна карта, която да се продава на черния пазар. Не е известно колко жертви са дали информацията за кредитната си карта в резултат на този гаден троянец, но може да са десетки хиляди.

Най-добрият начин да предотвратите Personal Antivirus и други подобни троянски коне е да използвате антивирусна програма от добре познат доставчик, винаги да поддържате актуализирани файловете си за дефиниция на вируси и да се уверите, че корекциите за сигурност на вашата операционна система са актуални.

За да премахнете Personal Antivirus:

  • Изключете възстановяването на системата, като щракнете с десния бутон върху Компютър и отидете на Properties, Disable System Restore
  • Проверете „Планирани задачи“ в контролния панел за някакви странни на вид програми и ги изтрийте
  • Проверете менюто “Старт” за странни програми и ги изтрийте
  • Стартирайте компютъра си в безопасен режим, като рестартирате и натиснете клавиша F8 няколко пъти, преди да се появи началният екран на Windows®
  • Стартирайте любимата си антишпионска програма. Някои смятат, че най-добрата антишпионска програма е MalwareBytes
  • Направете пълно сканиране и премахнете всичко, намерено от вашата антишпионска програма

Може да получите изскачащ прозорец, когато посетите уебсайт, заразен с Personal Antivirus, дори ако сте спазили най-добрите практики, споменати по-горе. Не се тревожете. Това е само анимираната икона, показваща се на вашия компютър. Злонамерените процеси няма да се изпълняват. Не кликвайте върху изскачащия прозорец! За да го спрете, отворете диспечера на задачите (Ctrl-Alt-Del), погледнете под раздела Приложения, маркирайте сесията на браузъра си и натиснете End Task.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta