Петте най-опасни мита за интернет сигурност

П

Ерик Ларкин в PC World съобщава, че трябва да се отървем от митовете за интернет, за да сме в безопасност онлайн.

Мит # 1:

Ненастроените тийнейджъри вандализират компютъра ви.

Реалност # 1:

Отминаха дните, когато тийнейджърите търсеха 15 минути слава. Виновник е организираната престъпност. Те искат пари. Онлайн търговците на черно слагат зловреден софтуер на компютрите, за да печелят пари. Те поемат компютрите, за да изпращат нежелана поща, крадат данни за влизане и информация за кредитни карти или хакват игрални акаунти. Те използват откраднати акаунти в уеб поща, за да поискат прехвърляне от списъци с контакти и да нападат онлайн игри, за да продават артикулите или валутата в играта за реални пари. Финансовите измами от кибер-престъпници струват на потребителите и бизнеса милиарди долари.

Мит # 2:

Всичко, от което се нуждаете, е добра антивирусна програма.

Реалност # 2:

Неправилно. Добрата антивирусна програма ще помогне за добра сделка, но антивирусните компании са в постоянна битка с киберпрестъпниците, които полагат всички усилия да останат една крачка пред антивирусния софтуер. Да, много пъти софтуерът за сигурност може да предотврати атаките, но друг път има дупки в софтуера и престъпниците получават надмощие. Нуждаете се от повече софтуер за сигурност, отколкото от добра антивирусна програма, която да ви предпази от киберпрестъпления.

Мит # 3:

Добре сте, ако просто внимавате къде сърфирате.

Реалност # 3:

Този начин на мислене е остарял. Преди години можете да разберете дали даден сайт е опасен само като го погледнете и ако сте внимателни с имейлите си, можете да отидете без антивирусен софтуер. Вече не. Сега личните страници и фирмените сайтове с големи имена са хакнати от киберпрестъпници, използвайки недостатъци в софтуера за сигурност, за да инсталират злонамерен софтуер. Трябва да сте експерт, за да разпознаете хакната страница или имейл, който е бил атакуван. Освен антивирусен софтуер, имате нужда от антишпионски софтуер, антируткит и двупосочна защитна стена, заедно с екип от техници, които да ви предпазват от кибер престъпници.

Мит # 4:

„Ако не е счупен, не го оправяйте“ изисква да знаете кога нещо е счупено.

Реалност # 4:

В наши дни има злонамерени скрити процеси, заплахи, файлове или ключове на системния регистър и за да ги премахнете, се нуждаете от усъвършенствана анти-руткит технология.

Мит # 5:

По-лошият мит. Всички сме обречени. Останете офлайн.

Реалност # 5:

Да, можете да бъдете хакнати, но ако знаете рисковете и се подготвите адекватно, можете да се насладите на това, което предлага мрежата. Следвайки тези прости стъпки, можете да бъдете защитени от киберпрестъпници.

* Инсталирайте антивирус + антишпионски софтуер, antirootkit и двупосочна защитна стена на вашия компютър.

* Уверете се, че компютърът ви има ежедневни актуализации на защитата, автоматични надстройки до нов софтуер и пълна софтуерна поддръжка за сигурност.

* Нека компютърът ви се следи ежедневно за злонамерен софтуер и спиране на злонамерени кодове, преди те да навредят на вашия компютър.

* Вземете защита за имейли и прикачени файлове.

* Имайте свой собствен екип от техници, за да поддържате компютъра си чист и да работи добре.

Не ставайте заложници на киберпрестъпници. Не приемайте най-лошия мит, че мошениците притежават интернет и че единственият добър вариант е да използвате интернет възможно най-малко.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta